fbpx

Mikä rooli kansanedustajilla on rauhanprosesseissa?

Julkaistu 16.11.2015

ep cmi

Kokeneet parlamentaarikot ympäri maailman keskustelevat paluusta rauhaan Euroopan parlamentissa 17. marraskuuta

Luottamuksen rakentaminen riitojen repimään maahan on vaikea tehtävä, joka maata johtavien poliitikkojen on kohdattava rauhaa rakentaessa. Kansanedustajilla on tärkeä rooli rauhan takaamisessa kansalaisille. He ovat keskeisessä asemassa, kun rauhansopimuksesta neuvotellaan ja kun se tuodaan kansan pariin. Lainsäätäjinä monet rauhanprosessin avainelementit ovat heidän varassaan. Valvovissa rooleissa kansanedustajat myös takaavat toimeenpanevien tahojen toiminnan. 

Parlamenttien kanssa  tapahtuvan rauhanvälityksen merkitystä korostaakseen CMI (Crisis Management Initiative) ja Euroopan parlamentti järjestävät konferenssin, jossa eri maiden edustajat, Euroopan parlamentin jäsenet sekä kokeneet rauhanvälittäjät voivat vaihtaa näkemyksiään ja kertoa kokemuksiaan aiheesta. Konferenssi järjestetään Euroopan parlamentissa marraskuun 17. päivä kello 9–17. Tilaisuus järjestetään osana CMI:n 15-vuotisjuhlavuotta.

Konferenssi on jaettu kolmeen eri osioon, jotka keskittyvät kansanedustajien, parlamenttien ja puolueiden rooleihin  rauhanvälityksen saralla. Käsiteltäviä aihealueita ovat esimerkiksi parlamenttien rooli maan sisäisten aluekiistojen selvittämisessä, poliittisten puolueiden rooli rauhanprosessissa, sekä yhteisen vision muodostaminen maalle repivien traumojen keskellä.

Päivän avauspuheenvuoron pitää Nobelin rauhanpalkinnon saaja, CMI:n hallituksen puheenjohtaja Martti Ahtisaari. Keskustelujen aikana puhetta johtavat Euroopan parlamentin Democracy Support and Election Coordination Group (DEG) -ryhmän europarlamentaarikot. Konferenssissa puhuu kansanedustajia  muun muassa Moldovasta, Ukrainasta, Marokosta, Tunisiasta, Myanmarista, Libyasta ja Nigeriasta.