fbpx

”Dialogiin osallistuvilla oltava todellinen mahdollisuus vaikuttaa”

Julkaistu 16.11.2015

Tutkijatohtori Thania Paffenholz korosti keskustelun ja osallistumisen laatua rauhanponnisteluissa eri konfliktialueilla Kansalliset Dialogit –konferenssin avaustilaisuudessa Helsingin Säätytalolla.

Thania Paffenholz Gender & Inclusion seminaarissa Oslossa aiemmin tänä vuonna.

Se mitä Pariisissa ja muualla tapahtuu nyt, kertoo osaltaan maltillisen islamismin epäonnistumisesta toistaiseksi, totesi tutkijatohtori Thania Paffenholz omassa puheenvuorossaan.

”Mutta se ei tarkoita sitä, että meidän pitäisi luovuttaa.”

”Esimerkiksi naisilla voi olla sellaisia vastauksia, joita miehillä ei ole”, hän sanoi.
Paffenholz korosti keskustelun ja osallistumisen laatua rauhanponnisteluissa eri konfliktialueilla.

”Pelkkä osallistujien määrä ei ole riittävä laadun tae. On helppo ottaa mukaan valtavasti osallistujia. Sitten käydään pitkä ja monipolvinen keskustelu ja lopuksi sama pieni joukko vanhoja miehiä tekee päätökset.”

Tämä on hänen mukaansa ruokkinut turhautumista esimerkiksi rauhanponnisteluissa Jemenissä.

Väkivaltaa ei voi oikeuttaa uskonnolla

Terrori-iskuja tekevät ihmiset ovat rikollisia eivätkä edusta islamin uskoa, sanoi maailman johtaviin islamilaisen lain tuntijoihin ja uskonoppineisiin kuuluva Shaykh Abdullah bin Mahfudh ibn Bayyah Helsingissä maanantaina.

”Siksi ei pidä puhua islamin väkivaltaisuudesta vaan ihmisistä, jotka pyrkivät valheellisesti oikeuttamaan tekonsa uskonnolla.”

Bin Bayaah puhui Kansalliset dialogit -konferenssin avauksessa Helsingin Säätytalolla. Hän otti puheenvuorossaan vahvasti kantaa perjantaina tapahtuneeseen Pariisin terrori-iskujen sarjaan.

”Kun joku käyttää uskontoa selittämään väkivallan tekoa, uskonto on yksi uhreista. Meidän on käytettävä paljon aikaa uskonnon artikulointiin ja selittämiseen tavalla, joka tukee ihmisyyttä ja rauhaa”, hän totesi.

Bin Bayyah toimii puheenjohtajana foorumissa, joka edistää rauhaa islamilaisissa yhteisöissä ja on yksi voimakkaimpia väkivaltaisen ekstremismin vastaisia puhujia islamilaisessa maailmassa.

Maailman johtavat rauhan- ja sovinnontyön asiantuntijat jatkavat keskustelua Kansalliset Dialogit -konferessissa keskiviikkoiltaan saakka.

Konferenssin järjestää Suomen ulkoministeriö. Järjestelyissä on lisäksi mukana neljä kansalaisjärjestöä: Kirkon Ulkomaanapu, Crisis Management Initiative, Suomen Lähetysseura, ja Common Space Initiative.