fbpx

CMI:n asiantuntija Hussein Al-Taee: “Yksi tapa puuttua terrorismiin on pureutua konfliktien juurisyihin”

Julkaistu 15.11.2015

CMI:n Irak-asiantuntijan Hussein Al-Taeen näkemyksiä Isisin tavoitteista ja strategiasta on siteerattu suomalaisissa tiedotusvälineissa ja sosiaalisessa mediassa vilkkasti viikonlopun aikana.

Yksi tapa puuttua terrorismiin on pureutua väkivaltaisten konfliktien juurisyihin. ”Pariisin iskun kaltaista terroria voi estää ratkaisemalla konflikteja niiden synnyinsijoilla”, sanoo Hussein Al-Taee Iltasanomien haastattelussa lauantaina. Terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa Pariisin perjantaisten terrori-iskujen takia.

Al-Taeen mukaan Isisin isku on eräänlainen hätähuuto: terroristijärjestö pyrkii näyttämään vahvuutensa suuren profiilin iskulla samanaikaisesti kun sen ote on heikentynyt konfliktialueella. Isis on viime aikoina menettänyt otettaan Syyriassa ja Irakissa valtaamiltaan alueita. Esimerkiksi strategisesti tärkeä Sinjarin kaupunki vallattiin sen hallusta perjantaina.

Lisäksi Isis pyrkii Al-Taeen mukaan kasvattamaan eripuraa Euroopassa saattamalla pakolaiset ja maahanmuuttajat syrjittyyn asemaan. Näin järjestön on helpompi rekrytoida uusia jäseniä ja innostaa kannattajiaan.

“Vastakkainasettelu ainoastaan tukee terrorismia”, al-Taee sanoo.

Mitä Isiksen pysäyttämiseksi tulisi tehdä? ”Paras tapa olisi laittaa rahahanat kiinni. Tämä on kansainväliselle yhteisölle yksinkertaista jos poliittista tahtotilaa löydetään”, toteaa Al-Taee.

Lue Al-Taeen haastattelut Iltasanomista täältä ja Aamulehdestä täältä