fbpx

Premium lahjoittaja ja ylpeä siitä

Julkaistu 21.9.2015
Elina Liehu etsi pitkään sopivaa lahjoituskohdetta, kunnes löysi Premium Donors Clubin.

”Te pureudutte ongelman ytimeen”, vastaa Elina Liehu, 48, tomerasti kysymykseen siitä, miksi hän valitsi juuri CMI:n lahjoituskohteekseen.

”Ilman rauhaa ei hyvää tulevaisuutta voida rakentaa. CMI mahdollistaa kehityksen juuri siellä missä kaikki resurssit ja energia on heitetty riitoihin ja taisteluihin. On merkityksellistä olla mukana sellaisen järjestön toiminnassa, joka todella pyrkii löytämään ratkaisuja ongelmien perimmäisiin syihin”, helsinkiläinen Liehu kertoo.

Johtamisen ja myynnin ammattilainen Elina Liehu liittyi CMI:n Premium Donors Clubiin vuonna 2012. ”2000 euron vuotuinen lahjoitus on sopiva summa suhteessa tuloihini.”

Johtamisen ja myynnin ammattilainen Elina Liehu liittyi CMI:n Premium Donors Clubiin vuonna 2012. ”2000 euron vuotuinen lahjoitus on sopiva summa suhteessa tuloihini.”

 

Lahjoituskohdetta etsimässä

IT-alalla toimitusjohtajana työskennellyt Liehu sai syksyllä 2012 presidentti Ahtisaaren allekirjoittaman kirjeen, joka oli kutsu liittyä CMI:n Premium Donors Clubin jäseneksi. CMI oli juuri käynnistänyt klubin toiminnan vahvistaakseen yksityistä varainhankintaa. Järjestön riippumattomuus konfliktien ehkäisyssä ja ratkaisussa edellyttää laajaa rahoituspohjaa, ja siten yksityiset lahjoittajat ovat avainasemassa.

”Olin jo pitkään etsinyt CMI:n kaltaista lahjoituskohdetta. Olin vuosia tukenut eri hyväntekeväisyysjärjestöjä, mutten kokenut niiden toimintaa täysin omakseni. Kun kutsu Premium Donors Clubiin kolahti sähköpostiini, ajattelin, että tässä se nyt on!” Liehu naurahtaa.

”Kauan sitten kirkosta erottuani päätin, että lahjoitan vuosittain vähintään kirkollisverojen suuruisen summan kohteeseen, johon uskon. Klubin jäsenyys on hieman enemmän, mutta silti 2000 euron vuosilahjoitus sekä muutamat muut lahjoitukset ovat hyvässä suhteessa vuoden ansioihini. Lahjoittaminen ei saa olla taakka, mutta on toisaalta hyvä että se vaatii taloudellisia valintoja.”

Mahdollisuus verkottua tärkeää

Premium lahjoittajia on tällä hetkellä lähes 50 henkeä. Heihin lukeutuu liike-elämän toimijoita sekä mielipidevaikuttajia, muiden muassa Eva Ahlströmin Säätiön puheenjohtaja Maria Bondestam ja Outokummun entinen toimitusjohtaja Juha Rantanen. Premium lahjoittajille järjestetään vain heille suunnattuja tilaisuuksia, joissa saa ainutlaatuisen kurkistuksen CMI:n toimintaan. Myös verkostoitumismahdollisuus on tilaisuuksissa avainasemassa.

”Klubissa parasta ovat tilaisuudet, joissa on mahdollisuus verkottua muiden lahjoittajien kanssa sekä tavata mielenkiintoisia vaikuttajia”, Liehu toteaa.

Klubilaiset saavat myös automaattisesti kutsun CMI:n seminaareihin ja korkean tason illallisille.

”Täytyy sanoa, että mieleenpainuvin tilaisuus tähän asti on ollut presidentti Ahtisaaren isännöimä illallinen, jossa George Soros oli kunniavieraana. Olihan se hienoa olla Soroksen kanssa samoilla illallisilla!” Liehu muistelee innostuneena.

Sovittelutaitoihin sparrausta

CMI:n työssä kriisialueilla diplomatia ja sovittelutaidot ovat keskeisessä roolissa. Kuten presidentti Ahtisaari on todennut, voidaan kaikki konfliktit ratkaista ilman väkivaltaa, kunhan tahtoa ja taitoa on tarpeeksi. Sovittelutaitoja tarvitaan myös ihan tavallisessa suomalaisessa arjessa.

”Ehkäpä CMI voisi järjestää meille lahjoittajille neuvottelukoulutuksen, jota voisi soveltaa erilaisissa tilanteissa. En ole luonnostani sovittelevin, ja tässä minulla on paljon opittavaa, ” Liehu myöntää hymyillen.

Laitetaan harkintaan. Tämän vuoden Premium Donors Clubin ohjelma on paraikaa suunnitteilla.