fbpx

Jemenin matka suurista toiveista humanitääriseen kriisiin

Julkaistu 1.9.2015

Jemenissä on tapahtunut paljon sen jälkeen, kun CMI alkoi tukea maan rauhanomaista kehitystä viisi vuotta sitten. Tämänhetkisestä tukalasta tilanteesta huolimatta aktivisti Bahria Shamsheer jatkaa taistelua rauhaisan tulevaisuuden puolesta.

Bahria

”Tässä konfliktissa ei ole voitttajia. Me kaikki häviämme”, Bahria Shamsheer sanoo surullisena. Hän toimi vuosia Jemenin rauhanomaisen poliittisen muutoksen puolestapuhujana. Nyt hän on murtunut viime vuonna puhjenneen sisällissodan johdosta.

Silti Shamsheer on poliittisena aktivistina esimerkki siitä, kuinka kriisit voivat saada aikaan muutoksia, joiden oli vaikea kuvitella toteutuvan muutama vuosi sitten.

Väkivalta keskeytti lupaavan kehityksen

CMI kohtaa työssään vaikeasti ennakoitavia ja nopeasti vaihtelevia toimintaympäristöjä, ja Jemen on yksi hyvä esimerkki sellaisesta. Viimeisen viiden vuoden aikana on tapahtunut paljon.

Vuonna 2011 arabikevään vaikutukset levisivät alueelle. Väkivaltaisuudet puhkesivat yhdessä maailman köyhimmistä maista. Kuukausien levottomuuksien jälkeen maassa tehtiin historiaa ja kutsuttiin koolle kansallinen dialogi.

Suurin toivein yli 500 jemeniläistä kokoontui keskustelemaan maansa tulevaisuudesta. Shamsheer oli yksi heistä. Osallistujat saivat sovittua monista konfliktin keskiössä olevista asioista, mutta eivät kaikista. Shamsheer pysyi optimistisena ratkaisun löytämisen suhteen.

”Kun neuvottelut jatkuivat, luotin että olemme matkalla kohti rauhaa”, hän sanoo. Mutta samalla kun uutta perustuslakia luonnosteltiin viime vuonna, väkivaltaisuudet palasivat. Maaliskuussa 2015 jo valmiiksi vakava tilanne kääntyi huonommaksi, kun naapurimaat ottivat osaa konfliktiin.

Humanitäärinen kriisi on nyt tosiasia maassa, joka vain vuosi sitten seisoi rauhaisan tulevaisuuden partaalla. Shamsheeriä pelottaa. ”En halua nähdä jakautumisen tuhoavan Jemeniä. Tulee olemaan hyvin vaikeaa rakentaa yhteiskunta uudelleen.” Hän aikoo taistella paremman tulevaisuuden puolesta.

Naisten osallistumisedellytykset ovat parantuneet

Toisaalta kriisin kärjistymisessä on löydettävissä myös hopeareunus. Vielä muutama vuosi sitten naisten osallistuminen minkäänlaiseen julkiseen toimintaan oli ennenkuulumatonta Jemenissä. Kaikki tämä muuttui kansalliseen dialogiin valmistautuessa. Naiset taistelivat oikeuksiensa puolesta ja saavuttivat 30 prosentin edustuksen itselleen.

”Naisten täytyy taistella osallistumisoikeuksistaan miesten rinnalla”, Shamsheer sanoo ja vaatii naisia luottamaan itseensä. Hän itse on ollut aktiivisesti mukana CMI:n ponnisteluissa naisten oikeuksien puolesta. CMI:n tukema vaikutusvaltaisten naisten ryhmä sai maan puolueilta vakuutuksen sen puolesta, että heidän näkemyksensä otetaan huomioon perustuslakia valmistellessa. Sen jälkeen väkivaltaisuudet alkoivat.

”Emme odottaneet, että konflikti äityy tähän pisteeseen”, Bahria Shamsheer huudahtaa. Lähes kaikki Jemenin 20 hallintopiiristä ovat nyt konfliktin piirissä.

Silti kriisin aikana naisten ryhmä on osoittanut, että he pystyvät vaikuttamaan asioihin. He pystyivät pitämään yhteyden eri ryhmien välillä yllä samalla, kun muut väylät katosivat. Shamsheer ei suostu uskomaan, että toivo on menetetty.

”Kaikkien tulisi nyt keskittyä rauhan rakentamiseen.”

Artikkeli on julkaistu alun perin englanniksi CMI:n vuosiraportissa toukokuussa 2015. Lue alkuperäinen artikkeli täältä. Koko vuosikertomus on löydettävissä englanniksi täältä (pdf) tai täältä (verkkoversio).