fbpx
Koti
English
Arabic
Haku
Valikko

Seuraa
meitä

Lisää naisia rauhanprosesseihin – työtä laajemman osallistumisen puolesta

Julkaistu 28.8.2015

Viimeisen kolmen vuoden aikana yli sata rauhanvälittäjää on oppinut lisää naisten osallistamisen hyödyistä

gim seminar
Vuosien 2013 ja 2015 välillä järjestetyt kuusi seminaaria ovat keränneet Helsinkiin ja Osloon yli 120 rauhanlähettilästä YK:sta, alueellisista organisaatioista ja kansalaisjärjestöistä.

Useista kansainvälisistä ja alueellisista sopimuksista huolimatta naisten osallistuminen rauhanvälitysprosesseihin on edelleen harvinaista. Useimmat rauhansopimuksetkaan eivät ota huomioon naisten tarpeita.

Vastatakseen tähän haasteeseen YK on yhdessä CMI:n ja norjalaisen PRIO:n (Peace Research Institute of Oslo) kanssa suunnitellut ja toteuttanut sarjan seminaareja. Vuodesta 2013 asti kumppanit ovat yhdessä kutsuneet kokeneita rauhanvälittäjiä yhteen jakamaan omia kokemuksiaan ja oppimaan lisää osallistavista rauhanprosesseista.

Seminaarien tavoitteena on tarjota käytännönläheisiä työkaluja osallistujille, jotta he pystyisivät paremmin suunnittelemaan rauhanvälitysprosesseja. Tavoitteena on etenkin saada prosesseissa naiset paremmin edustetuiksi ja eri ryhmien erilaiset tarpeet otetuksi paremmin huomioon.

”YK:n ja koko rauhanvälitysyhteisön prioriteetti on edistää naisten tehokasta osallistumista rauhanvälitysprosesseihin”, painottaa YK:n polittiisen osaston alipääsihteeri Jeffrey Feltman.

Arvostettuja osallistujia

Tähän mennessä Helsingissä ja Oslossa järjestettyihin kuuteen seminaariin on osallistunut yhteensä 120 korkean tason rauhanvälittäjää YK:sta, alueellisista organisaatiosta ja kansalaisyhteiskunnasta. Osallistujien joukossa on ollut muun muassa Afrikan Unionin rauhan ja turvallisuuden komissaari Smail Chergui, Ugandan entinen ministeri ja tunnettu välittäjä Betty Bigombe, Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström sekä Nicholas Haysom, YK:n pääsihteerin Afghanistanin erityisedustaja.

”Viimeisen kolmen vuoden aikana olemme onnistuneet saamaan mukaan kokeneita ja kiireisiä rauhanvälittäjiä YK:n lisäksi useista eri organisaatiosta. Tämä on merkki siitä, kuinka keskeisestä asiasta on kysymys”, toteaa Feltman.

Tämä juttu on julkaistu alun perin englanniksi CMI:n vuosikertomuksessa toukokuussa 2015. Koko vuosikertomus on löydettävissä englanniksi täältä (pdf) tai täältä (verkkoversio).

Lue lisää yhteistyöstämme YK:n ja PRIO:n kanssa täältäUutinen viimeisimmästä seminaarista Helsingissä toukokuulta löytyy täältä.