fbpx

Etelä-Sudanin rauhansopimus solmittiin – CMI:n Itonde Kakoma kommentoi Suomen mediassa

Julkaistu 27.8.2015

STT, Helsingin Sanomat ja Svenska Yle haastattelivat Afrikka-työmme johtajaa

itonde

Rauhansopimus Etelä-Sudanin sisällissodassa saatiin viimein solmittua eilen, kun maan presidentti Salva Kiir allekirjoitti sopimuksen Jubassa.

Saharan eteläpuolisen Afrikan työtämme johtava Itonde Kakoma kommentoi tilannetta tuoreeltaan Suomen mediassa.

STT:lle Kakoma huomautti, että todellinen testi tulee eteen sopimuksen täytäntöönpanossa ja sekä konfliktin osapuolten että kansalaisten sitoutumisessa siihen.

Hän toivoo, että kansalliset intressit ajaisivat nyt henkilökohtaisten yli. Humanitäärinen kriisi edellyttää alueella uuden hallinnon perustamista ja turvallisuuden takaamista. Kodeistaan ajetut tulee ottaa myös muutokseen.

Se, että sopimus allekirjoitettiin juuri Jubassa on Kakoman mukaan tärkeää. Tätä kautta kansalaiset saavat viestin, että sopimus on heidän omansa ja heitä varten.

Helsingin Sanomille Kakoma totesi, että nyt on tärkeää muodostaa väliaikaishallitus, parantaa turvallisuustilannetta ja varmistaa, että sodan kauheudet kokeneet eteläsudanilaiset pystyvät elämään sovussa.

”Kaikki tämä vaatii toimivan hallinnon. Hallinto puolestaan vaatii toimiakseen sen, että taisteluihin osallistuneet ihmiset luottavat siihen”, Kakoma sanoo lehdelle.

Ylen ruotsinkielisille TV-uutisille Kakoma sanoi, että olevansa toiveikas sopimuksen täytäntöönpanon suhteen, realistisella tasolla.

”Kyse on askeleesta oikeaan suuntaan. Osapuolet ovat sitoutuneita sopimukseen ja myös ympäröivät valtiot ovat valmiita tukemaan prosessia.”

Kakomaa kuullaan myös Svenska Ylen Obs.-makasiiniohjelmassa tänään.

STT:n uutinen Turun Sanomien sivuilla.

Helsingin Sanomien uutinen.

Ylen ruotsinkielisten uutisten lähetys (alkaa kohdasta 5:35)