fbpx

CMI:n neuvonantaja: ”Suuriin toimijoihin ei luoteta enää yhtä lailla”

Julkaistu 24.8.2015

Georg Charpentier uskoo innovatiiviseen konfliktinratkaisuun

georg

”Perinteisiin toimijoihin ei luoteta rauhanprosesseissa enää yhtä lailla kuin viisi vuotta sitten”, sanoo Georg Charpentier, CMI:n vanhempi neuvonantaja Afrikassa.

”Geopoliittinen tilanne on muuttunut, virheitä on tehty, eikä kerrottavana ole kovinkaan montaa menestystarinaa.”

Charpentier tietää, mistä puhuu. Konfliktinratkaisun realiteetit ovat tulleet hyvin selväksi hänelle 30 vuotta ja yli 20 maata kattaneen YK-uran aikana.

Kansainvälinen tausta lapsuudesta asti

Charpentier syntyi El Salvadorissa ruotsalaisen äidin ja suomalaisen isän perheeseen.Hän vietti lapsuutensa Intiassa ja Syyriassa, kunnes perhe asettui Roomaan.

Kansainvälinen lapsuus antoi pohjavireen hänen uralleen. ”Halusin kiivaasti nähdä maailman kaukaisimmatkin paikat”, hän perustelee uravaihdostaan liikemiehestä YK-tehtäviin 1980-luvulla. 

Alun perin Charpentierin ei ollut määrä erikoistua konfliktinratkaisuun. Vuonna 1999 häntä pyydettiin sisällissodan ja vakavan humanitäärisen kriisin repimään Kongon tasavaltaan. Poliittinen herkkyys ja paineenhallinta auttoivat häntä suoriutumaan tehtävästä mallikkaasti. ”Olen kai perinyt hyvät hermoni isäni puolelta.”

”Kärpästä ei tule ampua tykillä”

Myöhemmin Charpentier turhautui byrokratiaan ja vähäisiin mahdollisuuksiin saada luoda uusia aloitteita. Hän halusi tehdä merkityksellisempiä tehtäviä konfliktinratkaisun saralla ja tuli mukaan CMI:n työhön vuonna 2014.

”Ihmiset tulevat toimeen paljon paremmin pienen toimijan kanssa, joka tulee maasta vailla siirtomaahistoriaa. Suuret pelurit nähdään länsimaiden käsikassarana.” Charpentierin kokemus on hyödyksi Keski-Afrikan tasavallassa, missä CMI tukee alueellista ECCAS-järjestöä rauhanprosessin rakentamiseksi. Lähestymistapa on tuottanut Charpentierin mukaan tulosta.

”Liian usein suuret toimijat haluavat ottaa asiat omiin käsiinsä ja ampuvat kärpästä tykillä. Kriisi tulisi aina yrittää ratkaista pienimmän yhteisen nimittäjän tasolla. Sama pätee kotona. Jos vanhemmat eivät selviä riitelevien lastensa kanssa, eivät he kutsu poliisia vaan ratkovat asian yhdessä lähimpien perheenjäsenten tai sukulaisten kanssa.”

Artikkeli on julkaistu alun perin CMI:n vuosiraportissa englanniksi. CMI:n toukokuussa julkaistu vuosiraportti on luettavissa PDF-muodossa täällä ja verkkoversiona täällä.