fbpx

HS: CMI hieroo rauhaa hiljaisesti ja ratkoo vaikeita kriisejä

Julkaistu 23.8.2015

“Pakolaiskriisi johtuu siitä, että konfliktinehkäisytyötä ei ole tehty kunnolla”, sanoo CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie päivän Helsingin Sanomissa.  “Eikö ole kaiken logiikan ja järjen mukaista että yritämme auttaa konfliktin ehkäisyssä, ratkaisussa ja jälleenrakennuksessa, jotta ihmiset voisivat jäädä koteihinsa”, kysyy Talvitie.

CM on hieronut rauhaa hiljaisesti ja ratkonut konflikteja maailman kriisipesäkeissä jo 15 vuoden ajan. Kun rauhannobelisti Martti Ahtisaaren presidenttikausi vuonna 2000 päättyi, ehdotti Kofi Annan että hän ottaisi vastaan pakolaisioiden komissaarin viran.

“Ystävät ja yhteistyökumppanit sanoivat että älä Martti ota sitä hommaa”, Ahtisaari muistelee Helsingin Sanomissa. Hän päätyi rakentamaan CMI:tä ja siten vaikuttamaan konfliktien perimmäisiin syihin.

Nykyisin CMI on itsenäinen, 70 henkeä työllistävä järjestö, joka täyttää huomenna 15 vuotta. Nyt konfliktinratkaisun alalle puhaltavat kuitenkin uudet tuulet, sillä hallituksen kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset osuvat myös CMI:n työhön. Rahoitusta on suunnitelmissa leikata 1,7 miljoonaa euroa.

“Konfliktinratkaisuun käytettävät rahat ovat kokonaisuudessa hyvin pieniä investointeja, pieniä rahoja”, Tuija Talvitie muistuttaa haastattelussa. “Rauhanomainen konfliktinratkaisu on taloudellisesti edullinen keino.”

Lue lisää CMI:n synnystä ja työstä tämän päivän Helsingin Sanomista: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1440213430155