fbpx

”Oman agendan puuttuminen on kullanarvoista” – CMI:n lähi-idän neuvonantaja kertoo kokemuksistaan

Julkaistu 1.7.2015

Asioista tulee voida puhua asioina ilman taka-ajatuksia, sanoo CMI:n lähi-idän asiantuntija Ilkka Uusitalo.

ilkka
“Toivon, että suurvallat ottaisivat opikseen tekemistään virheistä, jotka nyt heijastuvat Lähi-idän kaoottisesssa tilanteessa”, toteaa CMI:n vanhempi asiantuntija Ilkka Uusitalo.

Konfliktinratkaisun keskeisin haaste on Lähi-itään ja EU-asioihin perehtyneelle Ilkka Uusitalolle selvä: “Kyllä se on totaalinen luottamuspula osapuolten välillä.” Sovintoyrityksiin liittyvät poliittiset intressit nakertavat luottamusta ja pitävät salaliittoteoriat elossa.

“Se, että CMI:llä ei ole minkäänlaista omaa agendaa, on kentällä kullanarvoista. Se saatetaan jopa varmistaakin. Kerrankin eräässä tapaamisessa meille tokaistiin, että teidän taustat on kyllä selvitetty ja puhtaat paperit on pussissa”, vuonna 2013 CMI:llä vanhempana asiantuntijana aloittanut Uusitalo kertoo.

Pohjanmaalla varttuneella valtiotieteilijällä on vuosikymmenien kansainvälinen ura takana. Ulkoministeriön palveluksessa vierähti kymmenen vuotta, sen jälkeen tiet veivät maailmalle Punaisen ristin palvelukseen ja sieltä Sri Lankaan Euroopan komission delegaation päälliköksi. Välissä vierähti aikaa Pakistanissa, ja lopulta Uusitalo päätyi vuonna 2006 Bagdadiiin. Irakin komennus on jäänyt erityisesti mieleen.

”CMI:n valttikortti on se, että voimme puhua kaikille.”

“Oli historiallista aikaa olla Irakissa, kun Saddamin hallinto oli kaatunut, ja yhteiskuntaa rakennettiin irakilaisten ja amerikkalaisten voimin.”

CMI:ssä Uusitalo toimii erityisesti Irakissa tehtävän työn johtavana neuvonantajana. Maassa on monia haasteita: uusi poliittinen aikakausi on alkanut viime vuonna pidettyjen vaalien jälkeen, Isis-järjestön leviäminen on todellinen uhka ja öljyn hinta on syöksykierteessä.

Vanhoista verkostoista hyötä sovittelutyössä

Irakissa CMI tukee kansallisen sovittelutyön etenemistä. Asia on maan uuden hallitusohjelman keskiössä. Uusitalon Bagdadin ajan verkostoista ja Lähi-idän alueen vankasta kokemuksesta on tässä paljon hyötyä.

 “On hämmästyttävää, kuinka moni vanha tuttu Irakin ajoilta on vieläkin politiikassa mukana”, Uusitalo ihmettelee. Myös CMI:llä on kontakteja irakilaisiin: CMI oli aikoinaan mukana järjestämässä Irakin oppositioryhmien välistä työpajaa Helsingissä 2008.

“Monet näistä Suomessa käyneistä osallistujista ovat nyt keskeisissä poliittisissa asemissa. Yksi heistä on uusi pääministeri.” 

”Järjestöt eivät pysty yksin konflikteja ratkaisemaan.”

Lähi-idän tilanne huolettaa osa-aikaiseläkkeellä olevaa Uusitaloa. Syyrian kriisiä ei olla saatu kuriin, ja Saudi-Arabian sekaantuminen Jemenin tilanteeseen kärjistänee Iranin ja Saudi-Arabian suhteita. Samalla Israel voi tulla yhä arvaamattomammaksi.

“On selvää, etteivät kansalaisjärjestöt pysty yksin konflikteja ratkaisemaan. Tarvitaan erilaisia toimijoita, virallisia ja epävirallisia raiteita. CMI:n valttikortti on se, että voimme puhua kaikille. Tämä ei monelle valtiolle kävisi päinsä.”

Ilkka Uusitalo työskentelee CMI:n vanhempana neuvonantaja Lähi-itä- sekä Pohjois-Afrikka ja Sahel -tiimeille. Tämän lisäksi hän on mukana Euroopan unioniin liittyvässä työssä.

Tämä juttu on julkaistu alun perin englanniksi CMI:n vuosikertomuksessa toukokuussa 2015. Koko vuosikertomus on löydettävissä englanniksi täältä (pdf) tai täältä (verkkoversio).