fbpx

Martti Ahtisaari ja Tuija Talvitie Helsingin Sanomissa: Konfliktinratkaisu on suomalaista huippuosaamista

Julkaistu 12.6.2015

-Ilman vakautta ja rauhaa ei ole kehitystä. Suomalainen rauhanvälitys on osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä laajempaa kehityspoliittista viitekehystä, kirjoittavat presidentti Martti Ahtisaari ja CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie tänään Helsingin Sanomien Vieraskynässä.

Tutkimusten mukaan sotilaalliset toimet voivat lopettaa väkivallan, mutta ne eivät tuo rauhaa. Rauha syntyy ainoastaan neuvottelemalla, poliittisten ratkaisujen kautta. Konfliktien ehkäisy ja ratkaisu edustaa erityistä suomalaista huippuosaamista, jota voitaisiin hyödyntää paremmin myös vientituotteena.

-Omien vahvuuksien tiedostaminen ja niiden kustannustehokas käyttö on fiksua politiikkaa.

Yhteiskunnallinen vakaus on puolestaan edellytys sille, että kehitysavun tavoitteet voivat ylipäätään toteutua. Auttamalla ratkaisemaan Syyrian, Irakin, Libyan tai Etelä-Sudanin konflikteja ehkäistään myös pakolaisvirtoja ja torjumme terrorismia, ilmiöitä jotka ovat nyt suurin uhka koko Euroopan turvallisuudelle.

-Ilman rauhaa ei rakenneta kouluja tai sairaaloita saati edistetä talouden ja yrityselämän kehitystä, huomattavat Ahtisaari ja Talvitie kirjoituksessaan.

Ponnistelut rauhanomaisten ratkaisujen eteen ovat myös kustannustehokkaita. Sotillaallisten toimien kustannukset lasketaan miljardeissa euroissa, kun rauhanvälityksessä ja neuvotelluissa ratkaisuisssa puhutaan sadoista tuhansista euroista.

-Rauhanvälityksen priorisointi rajallisia resursseja jaettassa olisi suomelle nyt poliittisesti ja taloudellisesti viisas valinta.

CMI on Ulkoministeriön kumppanuusjärjestö vuodesta 2014 lähtien.

Lue Vieraskynä kokonaisuudessaan täältä: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1433993450702