fbpx

”Kuuntele ihmisten huolia”: Asiantuntijan neuvo oikeuskysymyksiin konfliktimaissa

Julkaistu 8.5.2015

Millaisessa tilanteessa rauhansopimukset yleensä solmitaan? Miten ihmisten muisti liittyy oikeusprosessiin? Mikä on tärkein asia, jonka olet oikeusasiantuntijana oppinut?

ILAC 03 small
Presidentti Martti Ahtisaari avasi juridiikkaa ja rauhanrakentamista käsitelleen seminaarin. (Kuva: Niko Vartiainen)

Keväinen valo loisti sisään lakitoimisto Dittmar & Indreniuksen ikkunoista, kun ryhmä CMI:n asiantuntijoita ja kansainvälisiä juristeja kuuntelivat panelistien pohdintoja näihin ja moniin muihin kysymyksiin.

Rauhanvälittäjän näkökulma

Alustuspuheessaan presidentti Martti Ahtisaari valotti kysymystä rauhanvälittäjän näkökulmasta.

”Sodan loputtua rauhansopimus solmitaan konfliktin osapuolten kesken usein verisin käsin.”

Nobelistin mukaan rauhanvälittäjän tuleekin neuvottelutilanteessa varmistaa kaksi avainasiaa.

”Ensinnäkin pitää ehkäistä konfliktin uusiutuminen. Toiseksi pitää luoda perusta sovintoprosessille ja pitkäaikaiselle rauhanrakentamiselle.”

ILAC 06 small
Paneeliin osallistuivat entinen YK-diplomaatti ja suurlähettiläs Hans Corell; kansainvälisen oikeuden asiantuntija ja juristi Sareta Ashraph; ja CMI:n Afrikka-ohjelman johtaja Itonde Kakoma. Keskustelua moderoi ihmisoikeuspolitiikan yksikön päällikkö Nina Nordström Suomen ulkoministeriöstä.

Muisti osana oikeusprosessia

Asiantuntijat korostivat, että konflitin jälkeisessä tilanteessa kansalaisten pitää tietää, mitä oikeusprosessilta on odotettavissa. Yhtä tärkeää on kansalaisten muistin tallentaminen tapahtuneista väkivaltaisuuksista.

CMI:n Afrikka-ohjelman johtaja Itonde Kakoma on työskennellyt aiemmin Liberian sisällissotien jälkeen perustetussa totuuskomissiossa. Hän pohti muistikysymystä omien kokemustensa perusteella.

”Meidän on tärkeää tiedostaa, että ihmisten muisti voi olla hyvinkin poliittisesti värittynyt.”

Ei yhtä sapluunaa oikeuskysymysten ratkaisuun

Asiantuntijoiden pääviesti tuli kirkkaasti esiin keskusteluissa: ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa ratkaista oikeuskysymyksiä konfliktin kokeneissa maissa.

Hans Corell, entinen YK-diplomaatti korosti, että meidän tulisi aina suhtautua jokaiseen tapaukseen ennakkoluulottomasti ja tuntosarvet pystyssä.

”Kambodžassa ihmisiä ei lainkaan kiinnostanut tuomioistuimen perustaminen väkivaltaan syyllistyneille. He vain halusivat tietää, mitä heidän rakkaimmilleen oli tapahtunut. Tärkein asia, jonka olen vuosien vieriessä oppinut, on hyvin yksinkertainen: kuuntele ihmisiä ja heidän huoliaan.”

Seminaari järjestettiin yhdessä ILAC:n (International Legal Assistance Consortium) kanssa lakiasiaintoimisto Dittmar & Indreniuksen tiloissa. Tapahtuma oli osa CMI:n meneillään olevaa 15-vuotisjuhlavuotta.

CMI / Suvi Tuuli