fbpx

Ruotsin ulkoministeri ehdottaa yhteistyötä CMI:n kanssa naisten osallistamiseksi rauhantyössä

Julkaistu 4.3.2015

WallstromTuija
CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie esitteli työtämme Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmille.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström peräänkuuluttaa konkreettisia toimenpiteitä, jotta naisia saadaan lisää rauhanprosesseihin

”Naisten poissaolo rauhanpöydistä ei ole puolusteltavissa”, sanoi Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström vieraillessaan CMI:llä keskiviikkona 4. maaliskuuta. Hän oli erityisen kiinnostunut CMI:n laaja-alaisista ponnisteluista sukupuolen liittyvien asioiden ja erilaisten ryhmien edistämiseksi rauhantyössä.

Naisvälittäjien vankkana puolestapuhujana ministeri Wallström sanoi, ettei halua enää kuulla kenenkään selittelevän syitä sille, mikseivät naiset ole olleet osallisena rauhan solmimisessa. Hän ehdotti konkreettista yhteistyötä CMI:n kanssa, jotta naiset saadaan vastaisuudessa mukaan kaikkien rauhanpöytien ääreen.

”Minulla on vahva poliittinen tahto edetä ja tehdä yhteistyötä sukupuoleen liittyvissä asioissa”, ministeri Wallström sanoi.

Wallström tunnetaan kansainvälisesti feministisen ulkopolitiikan puolestapuhujana. Wallström on todennut, että feministinen ulkopolitiikka tavoittelee samoja rauhan ja inhimillisen kehityksen tavoitteita kuin mikä tahansa uraauurtava politiikka. Rauhaa ja kehitystä ei kuitenkaan saavuteta ilman, että olemassaolevia käytäntöjä muokataan ja naisiin kohdistuva syrjintä ja väkivalta saadaan ehkäistyä.

Pitkäjänteinen työ on elintärkeää

Vierailunsa aikana ministeri Wallström tutustui CMI:n konfliktinratkaisutyöhön ympäri maailmaa. Toiminnanjohtaja Tuija Talvitie painotti esitelmässään työmme pitkäjänteisyyden tärkeyttä. Ministeri Wallström jakoi näkemyksen ja sanoi, että ongelmanratkaisijoita tarvitaan eritoten sodan loputtua ja jälleenrakennuksen alkaessa, eli silloin, kun ”tilanne muuttuu tylsäksi ja todellinen työ alkaa”.

Samanlaisia näkemyksiä on läpi uransa edustanut CMI:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, presidentti Martti Ahtisaari, jonka mukaan kriittinen vaihe alkaa rauhansopimusten solmimisen jälkeen.

WallstromMartti
Ministeri Wallström tapasi myös CMI:n perustajan ja hallituksen puheenjohtajan, presidentti Martti Ahtisaaren.

Margot Wallström vieraili CMI:llä omasta pyynnöstään Ruotsin Suomeen kohdistuneen valtiovierailun aikana. Hän tapasi myös presidentti Ahtisaaren. Wallström tunsi CMI:n työtä jo entuudestaan, sillä työskennellessään YK:n erityisedustajana vuonna 2013 hän osallistui CMI:n sukupuolta ja osallistamista koskevaan seminaariin.

Lue lisää työstämme naisten osallistamisen puolesta täältä.