fbpx

”Tiesin, että tämä kannattaa” – Premium-lahjoittajan tarina

Julkaistu 20.2.2015

Sture Udd hakee Premium Donors Clubilta uusia idoita ja ymmärrystä kestävään liiketoimintaan.

Tein päätöksen muutamassa sekunnissa. Tiesin, että tämä kannattaa”, kertoo vaasalainen Sture Udd, 58, kun hän sai kutsun liittyä CMI:n Premium Donors Clubiin. CMI oli juuri käynnistänyt lahjoittajaklubin vahvistaakseen järjestön yksityistä varainhankintaa ja laajentaakseen rahoituspohjaansa.

Kekseliäänä ja innovatiivisena liikemiehenä tunnettu Udd näkee CMI:n toiminnan tukemisen loogisena.

”Kun haluaa tehdä maailmalla kauppaa, on CMI:n tukeminen pitkäjänteisesti merkittävää.”

 

Kriisien ratkaisemisessa tiedonhallinta on keskeistä

Uddin vuonna 1978 perustaman painoalan yritys UPC Centerin ympärille on versonnut vuosien varrella paljon muuta informaatioalan liiketoimintaa. Viime vuodet hän on vienyt Vaasaa maailmankartalle kehittämänsä Upcoden avulla.

Upcode on tiedonhallintajärjestelmä, jonka yleisö tuntee kännykällä vilahtavien viivakoodien muodossa. Sovelluksia on tehty muun muassa opetukseen ja terveydenhuoltoon. Niitä on viety yli 60:een maahan.

”Yritykseni menestyksen edellytyksenä on vakaa yhteiskunnallinen tilanne ja toimivat markkinat”, Udd perustelee liittymistään lahjoittajaklubiin.

”Lisäksi ydinbisneksemme on tiedonhallintaa, jolla on puolestaan keskeinen merkitys niin kriisien ehkäisyssä, terveydenhuollossa kuin koulutuksessakin. Sotia ei käydä vain asein, vaan yhä enemmän myös tiedon voimalla.”

 

Rauha luo edellytykset talouskasvulle

Presidentti Ahtisaari johti Acehin rauhanprosessia vuonna 2005, jonka onnistuminen oli merkittävä käänne tsunamin lamaannuttamassa ja sisällissodan riivaamassa Indonesiassa.

”Yritysmaailman pitäisi olla mukana luomassa kestävää liiketoimintaa ja rakentamassa edellytyksiä pysyvälle rauhalle.”

”Acehin rauha loi talouskasvua Indonesiaan, mutta pitää muistaa, että se toi myös miljoonia euroja Suomeen. Nokia sai myytyä sinne kännykkänsä ja Wärtsilä puolestaan rakensi alueelle sähkövoimalan. Ja se oli rauha, joka synnytti rahaa, ei liikemiehet kravatteineen ja sopimuksineen”, valtiotieteiden maisteriksi opiskellut Udd sanoo.

”Rahaa syntyy, kun kriisipesäkkeet saadaan pois. Tämä on se haastavin osuus, jonka CMI osaa. Yritysmaailman pitäisi olla mukana luomassa kestävää liiketoimintaa ja rakentamassa edellytyksiä pysyvälle rauhalle”, Udd sanoo painokkaasti.

 

Kiinnostava verkosto synnyttää uusia oivalluksia

Uddin mielestä liiketoiminnassa ei kaupanteko ole aina kaikista tärkeintä. Bisneksessä on nousuja, laskuja ja käännekohtia, joiden hallitsemiseen uudet oivallukset ovat merkittäviä.

”Premium-lahjoittajaklubi on juuri sellainen samanhenkisten ihmisten verkosto, jossa voi syntyä uutta ymmärrystä ja oivalluksia myös liiketoiminnalle”, Udd sanoo innostuneena. CMI järjestää klubin jäsenille ainutlaatuisia luentoja ja työpajoja, joissa pääsee kurkistamaan konfliktinratkaisutyöhön sisältäpäin.

”Tämä ei ole yrittäjien kerho, jossa mietitään lyhytnäköisesti sitä, miten vuokria saa alennettua tai kustannuksia pienennettyä. Aidon kasvun edistäminen maissa, jotka ovat kriisin partaalla, on hyvin tärkeää.”

Jäsenmaksukaan ei maailmaa nähneen yrittäjän päätää huimaa. ”Summahan on kuin vähän kalliimpi kuin golf-osake”, Udd naurahtaa.

”Mutta sen sijaan raha menee kestävän kehityksen rakentamiseen siellä missä sitä tarvitaan.”

 

KUKA?

Sture Udd

  • Omistaja ja toimitusjohtaja tiedonhallintaan ja painotuotteisiin keskittyvässä UPC Centerissä Vaasassa
  • Liittyi CMI:n Premium Donors Clubiin 2012

 

Artikkeli on julkaistu englanniksi CMI:n vuosiraportissa vuonna 2014. Lisätietoa CMI:n Premium Donors Clubista löydät täältä.