fbpx

Presidentti Ahtisaari vieraili Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa ystävänpäivänä

Julkaistu 16.2.2015

Kuva: Tomas WhitehousePresidentti Martti Ahtisaari.

CMI:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, presidentti Martti Ahtisaari oli TV1:n Ykkösaamu-ohjelman vieraana lauantaina 14. helmikuuta.

Keskustelu toimittaja Seija Raution kanssa keskittyi erityisesti sotatilaan Itä-Ukrainassa ja loppuviikosta solmittuun Minskin tulitaukosopimukseen.

Ahtisaari kertoi ohjelmassa näkevänsä Ukrainan tilanteessa ja vuonna 2005 rauhansopimukseen päättyneessä Indonesian ja Acehin maakunnan välisessä konfliktissa yhtäläisyyksiä.

”Olen ajatellut viime aikoina paljon tuota Acehin neuvottelukierrosta, koska silloin Indonesia tarjosi maakunnalle erityisautonomiaa. Neuvotteluissa otettiin selvää, mitä se pitää sisällään – mitä acehlaiset saavat?”, Ahtisaari sanoi. Kyseisissä neuvotteluissa erityisautonomia oli lähtökohta itsenäiisyden sijaan.

Tämän hetkisistä CMI:n tehtävistä tärkeimmäksi presidentti Ahtisaari nosti Etelä-Sudanin rauhanprosessin. Hän kertoi olleensa ”tavattoman tyytyväinen” SPLM-puolueen (Sudan People’s Liberation Movement) yhdistämiseen tähtäävän sopimuksen syntyyn.

Neuvotteluja käytiin Tansanian hallituksen johdolla Arushassa Pohjois-Tansaniassa.

”Etelä-Sudanissa saatiin sopimus aikaan hallituksen, opposition ja entisten vankien ryhmän kanssa. He tunnustivat, että he ovat saaneet aikaan sotkun siellä, ja nyt he ryhtyvät vakavasti katsomaan, miten tästä eteenpäin. Se, että teimme Tansanian kanssa hyvää yhteistyötä ilahdutti minua vielä, sillä minulla on erityissuhde siihenkin maahan”, Ahtisaari sanoi.

Presidentti Ahtisaari perusti CMI:n vuonna 2000. Järjestö viettää tänä vuonna 15-vuotisjuhliaan.

Keskustelu on katsottavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa.