fbpx

Presidentti Ahtisaari koululaisten kyselytunnilla: ”Rehellisyyys on rauhanvälittäjän valttikortti”

Julkaistu 11.2.2015

Mikä on uranne ikimuistoisin hetki? Mitä neuvoja antaisitte neljäsluokkalaisille? Missä olette erityisen hyvä?

Keväisessä auringonvalossa kylpevä Urho Kekkosen museo täyttyi pienistä viittavista käsistä, kun presidentti Ahtisaari sai kunnian vastata koululaisten kiperiin kysymyksiin. Kyselytunnilla ääneen pääsivät helsinkiläiset nelosluokkalaiset.

Vuosiaan Nambiassa YK:n pääsihteerin erityisedustajana presidentti kertoi muistelevansa lämmöllä. ”Kätten taputus ja hurraus oli valtavaa. Paikalla oli myös presidentti Mandela, joka oli juuri vapautunut 27 vuotta kestäneestä vankilatuomiostaan”, Ahtisaari kuvasi yhtä uransa ikimuistoisinta tapahtumaa, Namibian itsenäistymisjuhlaa vuonna 1990. Maasta ja sen kehityksestä hän on edelleen ylpeä. Erityisesti mieltä lämmittää se, että Namibia on pärjännyt hyvin esimerkiksi hyvää hallintoa koskevissa tutkimuksissa.

Nobel-voittaja jakoi koululaisille myös rauhanvälitysoppejaan ja korosti erityisesti rehellisyyden tärkeyttä neuvottelutilanteessa. Konfliktiosapuolille joutuu välillä sanomaan ikäviäkin asioita, ja luottamus välittäjän ja osapuolten välillä syntyy pikkuhiljaa. ”Olen saanut rehellisyydestäni paljon positiivista palautetta, esimerkiksi Acehin rauhanneuvottelujen aikana. Osapuolet kiittelivät minua siitä, että suorapuheisuuteni vuoksi he tiesivät aina, missä mennään.”

Ahkeruutta ja onnea

Nelosluokkalaisia presidentti neuvoi ottaamaan koulunkäynnistä kaikein hyödyn irti ja korosti sitä, että menestys on pitkälti itsestä kiinni. ”Työtä on tehtävä menestyksen eteen, mutta myöskään ripaus onnea ei ole pahitteeksi”, Ahtisaari muistutti. Entisenä ahkerana oppilaana hän itse kertoikin olevansa todella onnekas saadessaan tehdä työtä, josta nauttii ja jonka osaa.

Kokeneen rauhanvälittäjän yllättävä vastaus kysymykseen hänen erityistaidoistaan sai koko museosaliin nauramaan: ”Olen hyvä siivomaan ruokailun jälkeen keittiötä, erityisen hyvä olen astianpesukoneen täyttämisessä”, presidentti vitsaili.

Lasten kyselytunti järjestettiin 11.2.2015 Urho Kekkosen museossa. Kysymyksiä esittivät Ressun sekä Maatullin koulun nelosluokkalaiset.

lasten kysely

Nelosluokkalaiset esittivät kiperiä kysymyksiä presidentille