Koti
English
Arabic
Haku
Valikko

Seuraa
meitä

Biografia
CV
Lehdistökuvat

MARTTI AHTISAARI

Martti Ahtisaari

Presidentti Martti Ahtisaari on toiminut kansainvälisissä tehtävissä lähes koko työuransa, valtaosan siitä YK:n alaisissa tehtävissä. Presidenttikautensa päätyttyä vuonna 2000 hän perusti Crisis Management Initiative ry:n (CMI), joka on sittemmin kasvanut yhdeksi maailman arvostetuimmaksi järjestöksi rauhanvälityksen saralla. Tunnustuksena pitkäjänteisestä työstään rauhan puolesta Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto joulukuussa 2008.

Presidentti Martti Ahtisaari perusti CMI:n vuonna 2000 kieltäydyttyään silloisen YK:n pääsihteerin Kofi Annanin tarjoamasta YK:n pakolaiskomissaarin virasta. Ahtisaari halusi vaikuttaa konfliktien perimmäisiin syihin, ja niin ajatus omasta rauhanvälitykseen keskittyvästä järjestöstä alkoi vahvistua. Ahtisaari perusti Crisis Management Initiativen presidenttikautensa päätyttyä. Perustustettavan järjestön keskeisenä tehtävänä oli auttaa kansainvälistä yhteisöä hyödyntämään ennaltaehkäisevää diplomatiaa ja rauhanvälitystä tehokkaammin.

Työ rauhanneuvottelijana

Martti Ahtisaari valittiin Suomen tasavallan presidentiksi alkuvuonna 1994. Hän toimi tehtävässä alkuvuoteen 2000 asti. Presidenttikautensa jälkeen Ahtisaari on toiminut useissa kansainvälisissä rauhanneuvottelun ja sovittelun tehtävissä. Vuonna 2005 Ahtisaari johti Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen rauhaan johtaneita neuvotteluja. Vuosina 2005-2008 hän toimi YK:n pääsihteerin erityisedustajana Kosovon statusprosessissa. Martti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008. Palkintokomitean perusteluissa korostettiin Ahtisaaren pitkäjänteistä, yli kolme vuosikymmentä kestänyttä työtä rauhan ja sovinnon puolesta.

Biografia
CV
Lehdistökuvat

BIOGRAFIA

Martti Ahtisaari on toiminut useissa merkittävissä tehtävissä Suomen ulkoasiainministeriössä ja Yhdistyneissä kansakunnissa. Vuonna 1994 hänet valittiin Suomen tasavallan presidentiksi. Hän toimi virassa alkuvuoteen 2000 asti.

Presidentti Ahtisaari perusti Crisis Management Initiative -järjestön (CMI), joka jatkaa Ahtisaaren rauhanvälityksen perintöä. Elämäntyöstään rauhanneuvottelijana Martti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008.

Presidenttikautensa jälkeen Ahtisaari on toiminut ratkaisevassa roolissa useissa kansainvälisissä rauhanneuvotteluissa. Ahtisaari toimi muun muassa välittäjänä Acehin rauhanneuvotteluissa ja johti YK:n henkilöstön turvallisuutta Irakissa selvittävää paneelia. Hän on toiminut myös YK:n Afrikan sarven erityislähettiläänä ja ETYJ:n puheenjohtajan henkilökohtaisena Keski-Aasia -edustajana. Vuosien 2005-2008 aikana Ahtisaari toimi YK:n pääsihteerin erityisedustajana Kosovon statusprosessissa.

Presidentti Ahtisaari on toiminut myös useiden järjestöjen ja säätiöiden tehtävissä. Hän on toiminut International Crisis Groupin, East-West Instituutin, Interpeacen, European Council on Foreign Relationsin, itsenäisen Turkki -komission ja CMI:n puheenjohtajana tai varapuheenjohtajana.

Martti Ahtisaari on naimissa Eeva Ahtisaaren kanssa ja heillä on poika.

Katri Merikallion ja Tapani Ruokasen teos Matkalla – Martti Ahtisaaren tarina julkaistiin vuonna 2011. Englanninkielisen The Mediator -nimellä julkaistun käännösteoksen on kustantanut lontoolainen tietokirjakustantaja C. Hurst & Co ja se ilmestyi syksyllä 2015.

 

Biografia
CV
Lehdistökuvat

MARTTI AHTISAARI
CURRICULUM VITAE

Martti Ahtisaari valittiin Suomen tasavallan presidentiksi helmikuussa 1994. Hän astui virkaan 1.3.1994 ja toimi virassa 29.2.2000 asti. Pian presidenttikautensa jälkeen Ahtisaari perusti rauhanvälitykseen erikoistuneen Crisis Management Initiative -järjestön (CMI).

Vuonna 2005 Ahtisaari ja CMI johtivat Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen rauhanneuvotteluja. Loppuvuodesta 2005 vuoden 2008 alkuun Ahtisaari toimi YK:n pääsihteerin erityisedustajana Kosovon statusprosessissa. Martti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008.

Työhistoria

Martti Ahtisaari on toiminut uransa aikana useissa merkittävissä tehtävissä Suomen ulkoasiainministeriössä ja Yhdistyneissä kansakunnissa.

Useita tehtäviä Suomen ulkoasianministeriössä, 1965-1973

Suomen Tansanian-suurlähettiläs, 1973-1976,
akkreditoitu Sambiaan, Somaliaan ja Mosambikiin, 1975- 1976

YK:n Namibia-instituutin senaatin jäsen, 1975-1976
YK:n apulaispääsihteeri (Namibia-valtuutettu), 1977-1981
YK:n pääsihteerin Namibia-asioiden erityisedustaja, 1978-1988

Ulkoasianministeriön kehitysyhteistyön alivaltiosihteeri, 1984-1986

YK:n hallinto- ja talousasioiden alipääsihteeri, 1987-1991,
YK:n pääsihteerin erityisedustaja Namibiassa, 1989-1990

Valtiosihteeri, 1991-1993

Entisen Jugoslavian, Bosnian ja Hertsegovinan työryhmän puheenjohtaja Genevessä, 1992-1993,

Suomen tasavallan presidentti, 1994-2000

Vuonna 1999 Martti Ahtisaari, Venäjän entinen ulkoministeri erityislähettiläs Victor Chernomyrdin ja Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Strobe Talbott neuvottelivat rauhansopimuksen, joka johti serbijoukkojen vetäytymiseen Kosovosta.

Presidenttikauden jälkeinen aika

Martti Ahtisaari perusti konfliktinratkaisuun erikoistuneen Crisis Management Initiative -järjestön presidenttikautensa jälkeen.

Itävallan ihmisoikeus- ja poliittisesta tilanteesta raportoineen ryhmän jäsen, 2000

IRA:n asevarastojen tarkastaja yhdessä Cyril Ramaphosan kanssa, 2000

Puheenjohtaja YK:n henkilöstön turvallisuutta Irakissa selvittävässä paneelissa, 2003

ETYJ:n puheenjohtajan henkilökohtaisena Keski-Aasia -edustaja, 2003-2004

YK:n Afrikan sarven erityislähettiläs, 2003-2005

Välittäjä Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen välisissä rauhanneuvotteluissa, 2005. Neuvottelut johtivat rauhansopimuksen allekirjoittamiseen. Lähes kolme vuosikymmentä kestänyt konflikti saatiin päätökseen ja Aceh sai autonomian.

YK:n pääsihteerin erityisedustaja Kosovon statusprosessissa, 2005-2008

Hallituksen puheenjohtaja, International Crisis Group

Hallituksen varapuheenjohtaja, the East-West Institute

Hallituksen varapuheenjohtaja, European Council on Foreign Relations

Jäsenyys, Mo Ibrahim -säätiö

Perustaja, Independent Commission on Turkey

Emeritus -jäsenyys, the Elders -järjestö

 

Koulutus

Presidentti Ahtisaari valmistui opettajaksi Oulun yliopistosta vuonna 1959, ja yliopiston kunniatohtori hänestä tuli vuonna 1989. Ahtisaarella on useita kunniatohtorin arvonimiä eri maissa.

Palkinnot ja kunnianosoitukset

Namibian kunniakansalaisuus, 1992
Franklin D. Roosevelt Four Freedoms -rauhanpalkinto, 2000
Hessenin rauhanpalkinto, 2000
The J. William Fulbright Award for International Understanding, 2000
Honorary Officer in the Order of Australia, 2002
Order of the Companions of Oliver Tambo (Supreme Companion) of South Africa, 2004
Tribute of Appreciation by the Department of the State of the USA, 2005
The Gold Medal from the American-Scandinavian Foundation, 2006
Manfred Wörner-mitali, 2007
UNESCOn Félix Houphöuet-Boigny -rauhanpalkinto, 2008
Nobelin rauhanpalkinto, 2008

 

Biografia
CV
Lehdistökuvat

LEHDISTÖKUVAT

Presidentti Martti Ahtisaaren lehdistökuvat (2015).

Valokuvat ovat vapaasti median käytettävissä CMI:stä ja Martti Ahtisaaresta kertovien uutisten yhteydessä. Kuvia käytettäessä tulee mainita valokuvaajan nimi ja lähteenä CMI. Kuvatekstit ja kuvaajatiedot löytyvät kuvatiedostojen metatiedoista. Ilmoitathan kuvien käytöstä etukäteen. Lisätietoja comms(a)cmi.fi

Press Picture 1
Kuva: Tuukka Koski
Lataa
Press Picture 5
Kuva: Tomas Whitehouse
Lataa
Press Picture 6
Kuva: Tomas Whitehouse
Lataa

Nobelin rauhanpalkinto 2008

Press Picture 7
Kuva: Hannu Lindroos
Lataa